diumenge, 14 de gener del 2007

Vicenç Iturat , un gran ciclista !!

Vaig conèixer al Vicenç Iturat a finals dels anys 70 a la seva petita botiga-taller de bicicletes , a la Plaça del Pou , allà on la vella Vilanova i la vella Geltrú es donen la mà , a la botiga hi era ell i els seus fills que també van córrer amb bicicleta en el camp amateur. En aquells temps s'explicaven batalletes de ciclisme, jo era molt jove i el meu pare hem va posar al corrent de qui era l'Iturat , ell ja l'havia anat a rebre de jove a l'estació del tren junt amb els ciutadans de Vilanova després de les seves victòries.
Va néixer el 22/08/1928 al País Valencià al poble d'Alcalà de Xivert a la comarca del Baix Maestrat , però de petit va anar a viure a Vilanova.

El seu palmarès és espectacular , cal recordar que en l'època que ell va córrer eren temps difícils , sense mitjans i amb uns espònsors que no són els d'ara. La seva vida professional va anar des de el 1952 fins l'any 1962 , en aquests 10 anys va pertànyer a diferents equips : Mobylette (52-53) , Individual (54) , Feru (55) , Ignis (55,57,58) , Faema (56,57) , Licor 43 (59) , Ferrys (60 , 62) i Catigene (61) . Va córrer infinitats de proves : 2 Tours de France (53,61) , 3 Giros d'Italia , 7 Vueltas a Espanya , 2 Tours de Suïssa , 13 Voltes a Catalunya , 1 Campionat del Món , Voltes al País Basc , a Andalusia , a Llevant , a Astúries ,etc ...
Va guanyar moltes etapes , a la Vuelta a Espanya els anys : 59 , 60 i 61 , guanya la Bicicleta Eibarresa a l'any 53 , etapa a la Volta a Catalunya que acabava a Vinaròs , guanya la classificació de metas volants a la Vuelta els anys 58 , 59 , 60 i 61 , guanya la classificació per punts l'any 57 també a la Vuelta . Va ser campió de Catalunya de professionals i subcampió d'Espanya de contrarellotge per equips.
La seva especialitat era l'sprint , va córrer amb Miquel Poblet i amb el gran Bahamontes. Una de les seves gestes va ser la victòria en una etapa de la Vuelta entre Pamplona i Osca , es va escapar amb un portuguès i va arribar amb solitari a la meta.

Actualment està jubilat i viu a Vinaròs . A l'edat de 78 anys algunes tardes encara agafa la bicicleta i surt a rodar.
Amb altres companys és soci fundador de la
Unió Ciclista Vilanova.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un artícle molt interessant i he llegit coses que no sabia.