diumenge, 11 de febrer del 2007

Les mulasses o barraques de vinya


Sortint a rodar amb la bici de muntanya te n'adones de la quantitat de mulasses (barraques de vinya a Vilanova i la Geltrú) que encara queden a les nostres vinyes i camps . En aquest blog i a mesura que vagi fent més fotos , les aniré penjant , intentant donar la seva situació lo més exacte possible .
La seva datació resulta força complexa donat que la tècnica constructiva ha variat poc en els gairebé mil anys en què aquest tipus de construccions han anat proliferant pels camps de la contrada. Des de les repoblacions de l’edat mitjana fins a la revifada de l’agricultura durant els segles XVIII i XIX, l’activitat constructiva va anar sempre lligada a la plantació de nous camps de vinya i encara en l’actualitat segueixen fent les mateixes funcions: servir d’aixopluc pel pagès i de magatzem per guardar estris i materials. Estructuralment, poden ser de planta rodona o quadrada, d’entre dos i quatre metres tant de diàmetre com d’alçada. Solen estar cobertes amb una falsa cúpula que sovint és farcida de terra i plantes (lliris silvestres), les arrels de les quals serveixen per relligar el pedruscall i per absorbir la humitat. La porta pot ser d’arc de mig punt o rebaixat o bé de llinda.
En aquesta adreça es pot trobar més informació : http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/cat/presentacio_catalunya.php