dimarts, 29 de gener del 2008

Pujada al Tossal Gros a la Serra de Miramar

La Serra de Miramar pertany a la Serralada Prelitoral Catalana, té d'uns 30 km de longitud que segueix la direcció NE-SW, situada entre els rius Francolí i Gaià. Hi destaquem el tossal Gros (862 m), tossal diferenciat de la serra que conté una zona PEIN degut a que el seu paisatge vegetal constitueix una mostra típica de les comunitats secundàries i permanents del país de l'alzinar litoral, com els garrigars, les màquies i les brolles. També presenta una elevada diversitat faunística caracteritzada per l'ornitofauna i per la presència d'alguns rèptils de gran interès com la bívia (Chalcides bedriagai). La zona PEIN, que té 177,71 ha de superfície, es troba repartida entre els municipis de Figuerola del Camp, Montblanc i Barberà de la Conca.

En
aquesta zona hi trobem altres indrets d’interès a part del tossal Gros. Un d’ells és la visita a la zona on es situava l’antic poble de Prenafeta amb les ruïnes del castell i les restes d'una petita església del segle XIII que encara està en peu. Al peu de la serra i al costat de la carretera N-240 també hi trobem la pedania de Lilla.

Nosaltres pujarem al Tossal Gros des de Figuerola del Camp, fent una ruta circular .

Sortim del poble de davant de la font del Portal, agafem el carrer Mare de l'Esperança a la nostre dreta, continuem pujant i als 25 minuts arribem a la mina (sortida d'aigua que ve de la Serra), la pista ja comença a guanyar alçada, passem pel costat d'un mas i continuem pujant, aviat la pista es converteix en sender, fem varies llaçades i arribem a una pista que agafem a l'esquerra, aviat arribem a l'Era del Caterí, és una esplanada amb un cartell indicador, portem 1 hora de camí. Aquí continuem recte per un sender que surt davant nostre en direcció oest, aquest sender ja no el deixarem fins al Coll de la Coloma (770m) i que hi arribem a 1h20m de la sortida. Ens trobem un grup de motoristes que feia estona que els sentíem, el camí després de passar aquests " fantàstics esportistes" a quedat destrossat.

Al Coll de la Coloma tenim bones vistes de les dues vessants, aquí agafem un senderó que surt a la nostra dreta, el camí és força grimpador i divertit, arribem al cim en 20 minuts des de el coll, fa vent i la temperatura és baixa i no hi estem gaire estona, foto, trago d'aigua i avall. Baixem pel senderó que continua en direcció oest, la baixada és molt dreta i relliscadissa, hem d'anar amb compte, tenim bones vistes sobre Prenafeta i lo que queda del seu castell, al fons veiem la serra de Prades i al seus peus Montblanc.

A les dues hores llargues de camí arribem al coll de Prenafeta, per aquí passa el Gr-175, el GR-7 i la ruta del Cister, tirem a l'esquerra avall per la pista, ja estem encarats cap a l’arribada, seguim tota l'estona la pista i ja veien al fons el poble on tenim el cotxe, arribem a Figuerola, hem fet unes tres horetes de bona caminada.