dijous, 26 de novembre del 2009

Notícies explicades a mitges


Sempre que llegeixo els diaris apareixen notícies que estan explicades a mitges.
M'explico: En aquest retall de l'esquerra, extret del diari gratuït Qué apareix una notícia sobre els ciclistes que es salten els semàfors en vermell, fins aquí correcte i a més pot semblar una bona notícia que es vigili i sancioni aquest fet ja que els ciclistes formen part de la circulació i tenim que respectar les normes, malgrat en algun moment de la nostra vida ens hem saltat semàfors i jo el primer.
Però d'aquesta notícia extrec coses negatives, primer el titular, aquests tipus de títols donen peu a fomentar l'odi cap els ciclistes, sempre som culpables de tot, de saltar-nos els semàfors, de passar per la vorera, de circular en grup per les carreteres, de no fer els stop, en definitiva som culpables de molestar.
També parla de no respectar les distàncies de seguretat, nosaltres ?? Jo hem pregunto si això no serà al contrari ja que a nosaltres cap vehicle ens deixa el 1'50 m que marca la normativa de transit.
Més endavant parla de que també han sancionat a altre vehicles (motos i ciclomotors) per posar en perill la seguretat dels usuaris de la bicicleta, però en cap moment en tot l'article surt la paraula cotxe, serà un descuit, un error o està fet expressament per a continuar culpant sempre als altres.
Els cotxes com la resta de vehicles formen part del trànsit i és el vehicle poderós, mai fa nosa, però és ell el que està implicat en la majoria de ciclistes morts a la carretera. És el que ens pita, el que ens passa a tocar, és el que no ens veu, el que té presa ...
Evidentment el cotxe és una màquina i el responsable és el conductor i a aquest conductor cal explicar-li que les carreteres, carrers i camins són de tots, només amb una cultura de respecte, de saber compartir i de igualtat ho podrem aconseguir.
Aquest article tampoc parla d'un factor important i que forma part del joc, les nostres carreteres i carrers tenen moltes mancances per poder-ne fer ús els ciclistes, els vorals són estrets (si n'hi han) i bruts, els carrils bicis a vegades innecessaris, mal dissenyats i en molts llocs treien espais als vianants.
Per ser objectiu lo millor és parlar de tot i de tots.
Lo millor és compartir de igual a igual.

1 comentari:

Rodacorriols ha dit...

Tota la raó és cosa de tots. I fins que no entenguem que tots tenim la responsabilitat per igual, tot anirà com ara.

Generalment els articles son sensacionalistes...i a pels ciclistes que molesten.

El problema a dia d'avui és cultural. Crec, que de mica en mica algun dia ens igualarem a altres països on anar amb bicicleta no es veu com algú primitiu a exterminar, sinó un mitja de transport molt vàlid.

l'administració ja va possant el seu granet de sorra, com carrils bici que de mica en mica van facilitan la circulació. Peró altres coses com fer carreteres noves, on centenars de ciclistes passen a diari des de fa dècades i no les adequant per a un us tan massiu com... tornemi... fan a altres països.

Això, que el codi de circulació i el civisme ens toca respectar lo a tots.

Salut i bicicletes.

Ferran