diumenge, 14 d’octubre del 2007

Dos dies de ciclisme per l'Empordanet











El Baix Empordà , més conegut per l'Empordanet és una de les comarques on l'armonia del paisatge és espectacular, els seus pobles, masos, el riu Ter, el riu Daró, el Montgrí, les Gavarres i la plana formen un dels llocs més atractius per poder circular amb bicicleta, sobre tot per anar amb família. Les pistes acostumen a ser força planes i ben arreglades, les carreteres interiors força tranquil·les i bona par dels camins estan marcats com a xarxa de cicloturisme lo que et permet saber cap a on vas i lo que et queda per arribar al poblet següent.
Aquest pont del Pilar hem tornat a la zona amb les btt per fer dos dies de bicicleta. El lloc de sortida escollit pels dos dies a estat Sant Feliu de Boada que forma part del municipi de Palau-Sator, Sant Feliu està enclavat al mig de la plana envoltat de pobles medievals com Pals, Peratallada, Torrent i l'anomenat de Palau-Sator.
Gràcies a la xarxa cicloturista i un bon mapa editat pel Consell Comarcal del Baix Empordà es poden recorrer molta quantitat de camins i carreteres sense tenir cap problema d'orientació. En aquest PDF és poden veure els camins marcats, jo aconsello comprar-se el planell i la guia ja que és més complert.

El primer dia en fet 35 km, sortint de Sant Feliu direcció nord cap a Fontclara, travessant Fontanilles amb una pujadeta per dintre del poble, seguim direcció Gualta, a l'entrada del poble girem a l'esquerra cap a Llabià, aquí abans d'arribar girem a la dreta i travessem el riu Daró que baixa sec, (abandonem la xarxa ciclista marcada) creuem la carretera que va a Torroella i enfilem cap a l'esquerra per anar a cercar el poble d'Ultramort (tornem a seguir les senyals de la xarxa), pugem pels seus carrers, sortim del poble, girem a l'esquerra i anem cap a Parlavà , creuem per una rotonda i anem a buscar el Daró que seguim per pista de terra per la dreta, poc després el creuem i i anem cap a Ullastret. D'aquí continuem cap a Palau-sator, al costat d'un pou rodó a dintre del poble agafem una pista de terra que ens deixarà davant mateix de Peratallada, entrem per la banda de baix, girem el primer carrer a l'esquerra en direcció a un aparcament, continuem per aquest carrer que aviat es transforma en pista, trobem un asfaltat que seguim a la dreta, deixem l'asfalt al trobar la segona pista a l'esquerra, passem pel costat d'un bosquet (bona vista del Montgrí i de les Medes) i arribem a Sant Feliu de Boada.


El segon dia en fet un circuit més curt, d'uns 27 km i hem anat en direcció a la platja de Pals.
Sortim cap el sud, arribem a Torrent i girem a la dreta per agafar una pista que ens porta al cap d'uns 2'5 km a Pals, passem per un aparcament i pel centre nou del poble, enfilem una carretera en direcció Els Masos de Pals, passem per dintre d'un bosquet molt ombrívol, sortim als Masos i creuem la carretera que va a Pals, seguim les marques que ens porten al paratge protegit de les basses d'en Coll, entrem i observem els arrossars, els aiguamolls i els ocells que hi viuen, girem cap a l'esquerra per anar a buscar un mas anomenat Mas Gelabert, passem pel costat d'un camp de golf ple de pijos donant copets a una piloteta blanca, enfilem amunt per pista per anar a cercar la carretera que va a Torroella, la creuem i per asfalt ens dirigim a Fontanilles, d'aquí ja agafem el camí de tornada passant per Fontclara, Sant Julià de Boada, creuem per una rotonda i anem a parar al punt de sortida.

Després de fer aquestes dues rutes he pogut veure que en alguns llocs les marques no hi són, i en altres llocs falta manteniment, sobre tot en les pintures del terra i en senyals per dintre del pobles.