dijous, 18 d’octubre del 2007

Reconeixement a la vila d'Eibar

La ciutat d'Eibar forma part de l'historia d'ahir i d'avui del món de la bicicleta. Eibar està situada a la comarca del Bajo Deva a la província de Guipuzkoa tocant a Bizkaia a Euskalerria. Aquesta ciutat d'uns 28.000 habitants està lligada totalment al món de l'industria, primer per la fabricació d'armes i després per la reconversió d'aquestes en fàbriques de bicicletes. A Eibar van sorgir les empreses Orbea, G.A.C i BH.
conegudes per tots.


ORBEA (Orbea hermanos) es va fundar l'any 1860 per Juan Manuel, Mateo, Casimiro i Petra Orbea, va ser la primera en instal.lar energia elèctrica l'any 1890. L'equip ciclista Orbea va tenir en les seves files a ciclistes com Julián Berrendero, Peio Ruiz Cabestany o el mateix Perico Delgado que el any 85 corria amb Orbea-Gin MG (empresa de gin de Vilanova i la Geltrú) , avui en dia és una empresa molt important, vent a tot el món i patrocina l'equip Euskaltel-Euskadi, molts equips amateurs i de btt.
G.A.C (Garate, Ainua i Cia) es va fundar l'any 1892, va comprar la patent d'una marca italiana de bicicletes i també va crear el seu propi equip ciclista de l'època. A partir de l'any 1951 es va dedicar a la fabricació de les famoses "Mobylettes" amb llicència francesa.
B.H ( Beistegui hermanos) es fundà l'any 1900 per Domingo, Juan i Cosme Beistegui , però no van començar a fabricar bicicletes fins l'any 1929 , fins a les hores havien fabricat pistoles.
També cal destacar l'empresa ZEUS que va tancar l'any1980 i la marca s'ha la va quedar Orbea.
En aquesta WEB es pot trobar tot tipus d'informació i fotografies de lo que parlo.