dilluns, 3 de desembre del 2007

A peu per la capçalera del riu Foix.



El riu Foix té una llargada de 48,7 km, neix a la serra de la Llacuna, passa per sota de la muntanya del Santuari de la Mare de Déu de Foix, travessa la comarca de l’Alt Penedès de nord a sud passant prop de Sant Martí Sarroca, Santa Margarida i els Monjos i Castellet, travessa a continuació la Serralada Litoral (on es construí el pantà de Foix per a un millor aprofitament de les seves aigües) i després creua la Plana de la costa desembocant al mar Mediterrani prop de Cubelles. Destaquen com a afluents principals del Foix la riera de Pontons i la de Marmellar i, com afluents secundaris, la riera de Llitrà o de Vilobí i la de la Múnia, entre d'altres.

És un riu típicament mediterrani i, per tant, presenta un règim torrencial, és a dir, no transporta aigua regularment tot l'any. En general té un cabal exigu que s'incrementa amb les pluges amb uns màxims a la primavera i la tardor. Tot i així, la capacitat de la conca és prou important com per poder aportar cabals en moments puntuals de 1.000 litres/segon, tot i que el cabal mitjà se situa entre els 270 i els 350 litres/segon.

Després d'aquestes dades que sempre són bones de conèixer faré un petit Retall de una de les sortides més boniques i salvatges que és poden fer per la capçalera del riu.


La sortida la fem del Trull (antic molí d'oli abandonat) a la riba esquerra del riu. Aquí hi arribem amb cotxe, passat Sant Martí Sarroca ens desviem a la dreta cap a la carretera de la Llacuna i a uns 2 km trobem un trencall a l'esquerra cap a Can Via i d'aquí fem 1'5 km per pista de terra en bones condicions fins arribar al molí on podem deixar el vehicle ja que tenim una bona explanada.

Aquest recorregut de gran vellesa i d'una durada de tres hores té l'al·licient de passar per antics molins abandonats que aprofitaven la força del riu per moure les pedres que molien gra o oli. En algun tram es té que fer alguna petita grimpadeta per accedir a sobre d'alguna presa de pedres. L'anada fins a les Penyes Roges es fa casi tota per senderols estrets i tranquils, la tornada es passa la majoria d'estona per pista i es puja a la Roca Foradada (591 m) d'aquí dalt tenim bona vista de la vall del Foix i del Mas de Pontons (masia gran i fortificada). Durant la caminada passarem per diferents masos com Can bosc de Baix, Cal Magí Rossell,Cal Rossell de les Bassagues.Bona part del recorregut està marcat amb pintura blanca i verda, a mig recorregut hi ha un tram marcat amb ratlles de color rosa.

Aquest itinerari ha estat extret del llibre de l'editorial Cossetània A peu per l'Alt Penedès del Vilafranquí de naixement i Vilanoví d'adopció Joan Raventós.