dijous, 14 de gener del 2010

Bicicletes Single Speed, moda o filosofia ?

Dintre del món de la bici (carretera i btt), cada vegada més perfecte tecnològicament i molt evolucionat, 3 plats, 10 corones, manetes de fre i canvis conjuntes, suspensions de darrera generació i un llarg etc... apareix la paraula simplifica. Bé en teoria no apareix ara, tot lo contrari ja fa temps que ciclistes de carretera i muntanya defensant la filosofia de treure tot el material que puguis de la bicicleta, s'han llençat a les nostres carreteres, carrers i camins.
Sembla increïble que en aquest món on la bicicleta ha evolucionat moltíssim hi hagi grups de ciclistes que defensin tot lo contrari, la qüestió és tornar als orígens, menys peces, menys pes, menys avaries i menys complicacions, amb una bici amb d'un sol plat i d'un sol pinyó les sensacions són totalment diferents, ets tu i la bici, sense cap tipus d'ajut de marxes, el missatge és pedala mentre puguis i la resta et deixes anar.
La gràcia de les Single Speed (una sola velocitat) és intentar fer-les tu mateix, a moltes cases i magatzems tenim bicis antigues o no tant que és poden reciclar, la intenció és deixar-les pelades, sense canvi de plat ni desviador, amb un sol plat i un sol pinyó, anular manetes de canvi i tot lo que puguem treure per deixar-les amb lo minin pel seu funcionament.
Aquest tipus de bicicletes tenen similitud amb les de pista, però les de pista van a pinyó fixe i encara en menys material ja que no porten ni manetes ni pons de fre, és frena al deixar de pedalar.
A la pàgina de Simplifica he trobat aquesta frase d'Antoine de Sanint Exupey :
La perfecció no s'aconsegueix quan ja no queda res per afegir, sinó quan no queda res per treure,
reflexa perfectament de lo que parlem.

Ja fa uns dies que estic embolicat en prepar-me la meva Single Speed, gràcies a un quadre antic de carretera, rodes, pinyó i peces que tenia (no llenço res) ja la tinc quasi apunt per sortir a provar-la
Evidentment que hi han bicicletes d'aquests tipus noves al mercat, per exemple aquest model de Specialized, però és més bonic és reciclar !!
Tot va començar gràcies al bon amic Josep Franco (la foto de la bici de titani és la seva), ell ja fa temps que n'ha muntat algunes per us personal i per altres companys, en Josep m'ha assessorat en algunes coses i m'ha fet alguna peça per poder adaptar el pinyó de rosca antic a una sola velocitat.

Aquí podeu veure la bici que he muntat :



A Internet hi ha algunes adreces interessants i amb fotos sobre aquestes bicicletes :
una velocidad, una jodida velocidad, single speed.Net, single speed garage, etc ...

A Flickr també hi ha un bon àlbum de fotos.

2 comentaris:

CICLISMO NINJA ha dit...

Per mi es molt interessant, una bicicleta àgil per fer petits desplaçaments, anar al treball per exemple.

http://www.bicialafeina.com/

En Newyork ja fa temps que els missatgers trabajen amb bicis semblants. El pinyò fix ja es un altre cantar pero una bici neta es una opcció molt interessant.

Rodacorriols ha dit...

Segur que una bona part és moda peró lo principal és la filosofia. Deixar se anar de tot el que sobra, l’essencial de la bicicleta... rodar!!!.
Per Barcelona des de fa uns anys van apareixen les “fixed Gear”, singlespeed però a pinyó fix. Estèticament son guapisimes generalment molt ben estudiades i currade. Els més radicals o puristes totalment sense frens seguin una conducció de fluir preveien el que passa al seu entorn mai sense parar de cop. I si ho han de fer bloquegen les bieles amb un joc de cames per parar la roda del darrera. (que no és fàcil). Els més prodents porten un fre a davant. Jo ne provat una i enganxa la sensació de continuïtat de no poder deixar de pedelajar...a i diuen que va molt bé per entrenar cadència.

http://corpusfixie.wordpress.com/
I això de fer muntanya i o ciclocross amb un sol pinyó també te tela, com dius pedalejar fins que es pugui i a continuació deixar se anar o petejar.
A Itàlia hi ha molta culturilla de bicis de muntanya i ciclocross, single speed. Aquí va un blog:
http://www.orme.tv
A dia d’avui amb tanta tecnologia, tants canvis...any rere any, sembla que s’ha d’anar a la ultima... el que és de la temporada passada ja no serveix ... una mica de simplificació no ens va malament.

Jo a la que pugui també me'n muntaré. Apa a disfrutar-la!
Salut