Inici - Carretera - Btt - Ciclocròs - Tot bici - Bici Ciutat - Tàndem - Bici clàssica - Vies verdes - Muntanya - Foto i Vídeo - Premis Pinxasso - El meu Vimeo - El meu Youtube - El meu Facebook - Rutes Wikiloc - Docs. Històrics - Altres coses...
dijous, 15 de novembre del 2007
Rocacrespa
Rocacrespa pertany al terme municipal de Cubelles, són quatre cases a la riba del riu Foix. Aquesta seria una definició simplista d'aquest lloc. Però és molt més.
A aquest lloc feia molts anys que no hi entrava, hi havia anat de petit, a peu des de Vilanova i ens creiem que anaven molt lluny, però realment està a uns 5 km de Vilanova i la Geltrú en direcció al Pantà de Foix, per la carretera que va a Castellet i a l'Arboç del Penedès.
Tant en bicicleta o amb cotxe hi he passat pel seu costat centenars de vegades, està a 100 m de la carretera, però sempre fa com molta mandra entrar-hi, si hi passes amb la bici de sortida no hi pares ja que l'objectiu és anar a un altre lloc i de tornada tampoc hi pares ja que tens ganes d'arribar a casa. Si vas amb cotxe, sempre hi passes de passada i molt ràpid, però Rocacrespa sempre ha estat allà, mirant a la gent que passa atrafegada a uns metres de les seves masies i mai i para, només les persones que tenen casa allà mateix, algun excursionista o algun ciclista perdut que para al voral de la carretera a fer les seves necessitats.
Rocacrespa té molta historia i li vull fer un petit homenatge des de aquest bloc.
La caseria i antiga quadra de Rocacrespa (40 m d'altitud) és situada a la riba dreta del riu de Foix, a la part septentrional del terme, vora el límit amb Castellet i la Gornal. S'hi accedeix per un trencall de la carretera de Vilanova a Castellet. La caseria és formada per set cases, Can Segura, Can Merceret, Can Solà, Cal Frare, les Casetes, la Capella i Can Rovirosa, que és la més gran de totes i conserva unes pintures murals del final del segle XVIII fetes per un emigrat que s'hi refugià. El 1960 hi vivien 27 persones. El lloc és documentat el 977 i el 999. Al segle XIV era dels Lledó. La capella, bastida al segle XVI i situada a un extrem de la caseria, era dedicada antigament a Sant Gabriel i posteriorment es canvià la dedicació per la de Sant Jaume. És una petita construcció d'una nau i d'estructura molt senzilla, amb coberta de dos vessants, de teula. La façana presenta una porta d'accés d'arc de mig punt, adovellada. Al vèrtex de la teulada hi ha un petit campanar d'espadanya. El conjunt és emblanquinat i decorat amb elements de maó vist. La capella és datada, a la dovella central del portal, el 1556. Hi havia una casa fortificada, anomenada el Castell, que s'ensulsià el 1636. Els Rovirosa, actuals propietaris, s'esmenten a Rocacrespa com a pagesos durant el segle XVI i, a poc a poc, anaren adquirint la majoria de les propietats que componen la caseria. El 1599, en una concòrdia entre regants i moliners, hom esmenta sis molins vora la zona de Rocacrespa, el molí d'en Cucurella i, aigua avall, el molí del Salze, el molí Nou, el de l'Esteper, el de l'Anton i el de Baix. El 1845 encara hi funcionaven tots, però avui són abandonats i destruïts, excepte el de l'Anton, que ha estat transformat en masia.
Informació extreta de hiperenciclopèdia.
Avui per la tarda baixava amb la btt per la carretera cap a Vilanova, després de baixar per camins des de la Casa Alta i sortir a l'embassament del Foix, he arribat a l'alçada de Rocacrespa i no he pogut resistir la temptació d'entrar-hi, he pensat que avui era el dia, no calia esperar més.
Realment estava igual com fa molts anys, no havia passat el temps, les quatre cases que jo recordava i el carrer al mig, he sentit rejovenir molts anys. He fet algunes fotos per el Bloc, un glopada d'aigua del bidó i he continuat avall, he agafat una pista de terra per la dreta del riu que baixa fins a la masia del Salze, (que per cert en faltava la foto de la masia i la he afegit al Retall de masies del meu entorn) i després cap a Cubelles seguint el riu. A uns pocs metres de Rocacrespa encara es conserva la tirolina amb el seu cable de ferro i el ganxo que feien servir els veïns d'aquestes cases per passar "bultos" d'una banda a l'altre del riu quan aquest antigament portava aigua.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
Bones, se de la existència d'un drac a Rocacrespa. Fa molts anys que està abandonat i m'agradaria adiquir-lo. Hi ha algun telèfon de contacte, saps alguna cosa d'aquest drac?
La veritat que no en tinc coneixement. Ho sento.
Gràcies per escriure.
Si hi ha un drac està molt vell, però segur que el volen restaurar o conservar. Més informació: elisabetfa@yahoo.es
Bona tarda,
Tal com mostra el primer comentari, jo també voldria saber de l'existència del drac de Rocacrespa i dels seus gegants a causa que sóc un fanàtic de la cultura popular i tradional catalana, el qual s'interessa molt pel benestar d'aquestes figures i lluita per la seva memoria històrica i/o recuperació a ser possible.
Si algú em pogués aconseguir informació que m'he l'envii al meu correu personal: marcaguilar97@gmail.com
I a partir d'aquí intentaré fer tot el que calgui per preservar-lo i recuperar-lo.
Publica un comentari a l'entrada