dimarts, 16 de setembre del 2008

Per la diada nacional, caminades pel Montsant

Aquests dies del pont de l'onze de setembre hem estat a Cornudella, a la Serra del Montsant, aquí trobem tranquil·litat ja que és una zona poc turística (menys mal), és coneguda per excursionistes, escaladors i amants de la bicicleta. La nostra base ha estat a la casa rural La Vileta, lloc molt acollidor al centre del poble i on la Roser ens dona un tracte excel·lent.
Aquest cop hem deixat les bicis a casa i ens hem posat les botes de caminar per enfilar-nos als graus del Montsant per fer un parell de dies de bones caminades.
Justament ara fa un any detallava amb un Retall unes excursions per la mateixa zona.
El dia de la diada la sortida la vàrem fer de les ermites ( de Sant Antoni i de Santa Magdalena) que hi han a la cara nord de la serra, al costat del poble d'Ulldemolins, conegut pel nom de la Vall del silenci. Es tracta d'una ruta circular d'unes 4 hores extreta del llibre de la Editorial piolet ( Serra del Montsant, excursions pel parc natural) de l'excursionista de Reus Jaume Mas. Aquesta puja pel grau de la Cova del Corb fins al Portell del Peret, segueix la línia de la carena en direcció O fins a la Punta dels Pins Carrassers passant pel Pi de la Carabasseta, per sobre dels 1000 m, després baixa per un grau força dret i entretingut , el Grau de la Cornereda que passa pel costat mateix de les penyes anomenades els Tres Juradets, baixa fins a tocar el riu Montsant, a la nostra esquerra aniríem cap a Sant Bartomeu i cap al pantà de Margalef, nosaltres enfilem el camí de la dreta que ens retorna al lloc de sortida, la ermita de Santa Magdalena.

El segon dia la sortida la fem de la banda contraria, de la cara sud, de la Morera del Montsant, poblet enganxat a la paret i ple de graus (lloc de pas entre les penyes), nosaltres escollim pujar pel Grau de l'Agnet, pujada dreta però fàcil que ens du per un pas estret fins a dalt de la Serra Major, continuem pel sender del Gr-171, la nostra intenció és arribar fins el Toll de l'Ou, a l'arribar a la carena un fort vent fred ens fa recular i replantejar la sortida, deixem el Gr a l'alçada del Barranc de l'Eixaragall i girem a l'esquerra per anar a buscar el Grau de l'Espinós, que per una baixada al començament força dreta ens enfila de cara a la Morera, total unes 3'5 h de bona caminada, però amb molt de vent i un bon canvi de temperatura.