diumenge, 11 de novembre del 2007

Pels passejos marítims del Baix Penedès i el Garraf


La nostra façana marítima (molt malmesa per cert) té llocs molt adequats per poder anar en bici, fer llargues tirades i no cansar-se gaire, ja que la majoria de passejos marítims són plans i estan adequats per poder circular amb bicicleta, salvant algunes rieres que hi ha entre platges, però sense dificultats. Des de el meu punt de vista aquesta ruta seria impensable fer-la els mesos d'estiu ja que aquestes zones són autèntics formiguers humans, plenes de terrasses, de banyistes i de guiris fent el papallona. Al acabar els mesos de calor els passejos marítims és converteixen en llocs molt tranquils per poder anar a córrer, a passejar o circular amb bici. Aquesta zona que detallo té la sort que les poblacions costeres i els seus passejos estan units, es pot passar perfectament d'un municipi a un altre sense baixar de la bici i sense tocar cap carretera, excepte un tros de la vila de Cubelles per accedir a un camí encimentat que ens durà a Vilanova i la Geltrú, el nostre lloc de sortida. Per aquesta zona i passa la línia del tren que va de Barcelona a Sant Vicenç de Calders i cal aprofitar-la.
Agafem les bicis plegables i anem cap a l'estació de la Renfe de Vilanova (quin desastre de transport, però és l'únic ferrocarril que tenim) comprem els bitllets fins a Sant Vicenç i carreguem les bicis, aquests trens acostumen anar buits els dies festius i no tenim cap problema. Arribats a l'estació de Sant Vicenç sortim en direcció a la platja, passem per sota la via i al cap d'uns 900 m ja som al passeig marítim de Sant Salvador, a aquestes hores, les 10, hi ha molt poca gent, alguns ciclistes, algunes persones que fan footing i alguna avia que treu el gosset a fer les seves necessitats.
Al km 3'7 trobem la riera de la Bisbal hi ens fa desviar uns metres del passeig, anem a parar a la carretera del litoral, però per l'esquerra d'aquesta carretera hi ha habilitat un carril bici de terra que ens torna a portar girant a la dreta al passeig, al km 5'200 arribem a les platges de Calafell, passem per l'antic hospital de Sant Joan de Deu que actualment és un hotel-balneari de luxe, passem per la platja de Secallet i al km 8'00 passem per davant del club nàutic de Segur, continuem passant platges, la de les Sorres, la de Haug, la de Valparaiso i arribem al passeig de la vila de Cunit km 9'800. Al km 10'700 el passeig queda un tros tallat i agafem un camí a la vora de la sorra pel costat d'un càmping semi-abandonat, uns 100 m i ja tornem a ser al passeig.
Al km 11'600 trobem la riera de Cunit , la travessem per unes rampes i ja som al terme de Cubelles, aquí ja podem veure la imatge horrible de la central tèrmica i el seu port construït expressament per a la central. Aquí han construït un carril bici que ens porta a davant de la central i empalma amb el passeig de la platja de la Mota, continuem pel passeig i arribem a la desembocadura del riu Foix, lloc bastant agradable, amb una zona d'esbarjo i uns ponts de fusta aptes per ciclistes i vianants que travessen el riu i podem veure als quatre ànecs que hi viuen.
Aquestes passarel.les ens duen al passeig de Cubelles, passant per la platja d'Ibersol , aquí en aquest lloc ens tenim que desviar de la nostra ruta a la vora del mar ja que el pas queda tallat davant de la Platja Llarga (espai protegit) i que entre els vilanovins i vilanovines hem pogut salvar de la seva destrucció per la intenció de construir de pisos i hotels.
Suposo que més endavant quedarà un pas obert per poder enllaçar amb el Racó de Santa Llúcia i d'aquí ja hi ha pas obert fins a Sant Gervasi i d'aquí agafaríem el passeig marítim de Vilanova.
Ens desviem cap a l'interior de Cubelles, passem la via per sota i anem a buscar la última rotonda en direcció a Vilanova, km 16'10, la creuem i agafem el primer trencall a la dreta i ja som al Camí Vell, camí encimentat que uneix les dues viles i que en el seu temps era l'antiga via de comunicació, en aquest camí hem de vigilar ja que circulen cotxes i motos.
Al km 18'100 ja arribem al barri de l'Aragai , primer barri de les afores de Vilanova, d'aquí per un carril bici ens dirigim cap l'escola Cossetània, cap el barri de l'Aiguacuit i d'aquí cap el centre, en total uns 20 km de ruta, el 85% per la vora del mar.
Nosaltres hem fet el recorregut amb bicicletes plegables i hem trigat 1'15 h i amb una mitja d'uns 17 km/h.

1 comentari:

CICLISMO NINJA ha dit...

Carles, te presento otra ruta q he preparado...

http://gavabellvitge.blogspot.com/

Ya me dirás alguna cosa.

Salut, Circ i Bicicleta