dissabte, 12 d’abril del 2008

El misteri del Pantà de Foix

Avui de bon matí he agafat la bici de carretera hi he anat a fer el clàssic tomb de la Cobertera, una volta curta d'uns 42 km, la costum es fer-lo de cara a Segur de Calafell, pujar fins a Bellvei, anar fins a l'Arboç i baixar per la carretera del Pantà. Jo avui he fet el tomb a l'invers, tenia ganes de sortir cap al Pantà, era molt d'hora, quarts de 8, feia fred, ahir havia plogut i feia aquella olor de terra mullada.
No tenia ganes de fer gaires quilòmetres ja que demà vull participar en una marxa de btt que fan a Vilanova
A l'arribar a l'alçada de la presa l'espectacle era digne d'un documental, el rajos de sol pentinaven l'aigua i d'aquesta sortia una boirina, com si l'aigua fumés, això és degut al canvi de temperatura entre l'aigua i l'exterior, semblava que estigués en un altre escenari.
He continuat de cara a munt i he parat a fer alguna foto per el Bloc.















Mentre vas sol a dalt de la bici el cap va cavil·lant, entres a vegades en un estat d'absentisme físic i mental, és com si formessis part del paisatge, és com si una especie de droga entrés en el teu cos, et quedes en blanc i els pensaments flueixen clars, aconsegueixes evadir-te de la realitat, la sensació és meravellosa, aquest punt l'aconsegueixes anant sol, al anar amb grup això ja no passa, vas pendent de moltes coses, de la roda del de davant, de les converses, si ara passo jo o tu, etc ... suposo que molts ciclistes entenen de lo que parlo .
Pel meu cap han anat passant diversos pensaments durant et tros que vas pel costat de l'embassament. Com el de quanta aigua ja aquí i estem en temps de sequera, falta un pam per que l'aigua salti pel sobreeixidor de la presa, deu ser estadísticament el pantà més ple del país.
En altres Retalls anteriors ja he parlat d'aquesta zona.
Els pagesos de la zona ja fa molts anys que no reguen amb aquesta aigua i no aprofiten el canal que encara és pot veure en alguns llocs , tampoc és aigua de boca i no arriba a les nostres aixetes, és una aigua totalment estancada.
Ja fa molts anys que diuen que no poden obrir les comportes ja que estan clavades degut al fang que hi ha a l'interior, aquesta aigua en algunes èpoques de l'any acaba fent pudor degut a que no es va buidant i omplint, en definitiva té poc moviment. Potser seria l'hora que aquí, alguna administració pública i fes alguna intervenció.
Un altre pensament a estat el de quin espai tant poc aprofitat per l'esport, si aquesta aigua estigués en condicions i la Diputació de Barcelona ho permetés es podrien fer proves de rem, navegar amb kayak, fer proves de triatló, o raids d'aventura que tant de moda estan. No crec que aquest tipus d'activitat perjudiqués als ocells que aquí hi viuen, són uns esports sense motor i de cap de setmana. Suposo que els puristes conservacionistes hi estarien en contra. A molts embassaments del país s'hi fan aquest tipus d'activitats i no passa res.
Després de continuar rodant amb la bici m'he adonat per fi de perquè serveix el Pantà , foto, quina llàstima, aquest esport si que està permès, omplen els vorals de la carretera amb els seus cotxes, es queden a dinar i deixen les seves brosses, connecta'n la seva música, molesten a la fauna del lloc i el diumenge a la tarda se'n van cap a casa amb l'entorn degradat.
Ah !! cal pagar un ticket a les oficines per poder pescar, quina casualitat.